Nyheter

Problem eller utfordring?

Problem eller utfordring?

Må jeg erkjenne problemet før jeg kan takle problemet jeg står overfor?

Hvorfor sier vi at problemet er utgangspunktet for å takle en utfordring? Jeg må ha hatt skoen på meg for å vite hvor den trykker. Jeg kan godt lese om en flott Nikesko og hvordan jeg kan trene med den, men for å forstå hva Nike-skoen gjør med foten min må jeg ha forsøkt å gå med den på forskjellig underlag og i forskjellig tempo. Gjør det vondt et sted? Det jeg registrer vil jeg så kunne bruke til å vurdere riktig handling. Plaster eller nye sko? Gå barbeint? Svaret kan være forskjellig. Hva lar jeg den vonde skoen gjøre med meg? Stresser den meg? 

Når jeg blir klar over at noe gjør vondt og hvor smerten sitter,  kan jeg vurdere hvilke utfordringer dette gir meg i hverdagen. Klarer jeg å jobbe? Må jeg kontakte legen? Må jeg ta en ekstrajobb for å klare ekstrautgiftene?

Noen ganger må skoen kastes. Det er umulig å gjøre noe med den. Da må jeg akseptere at det som har skjedd faktisk har skjedd.  Det kan føre til stillstand i en periode, det kan føre til handlingslammelse. Dette må også håndteres. Hva lar jeg situasjonen gjøre med meg? I dette ligger en aktiv holdning. Jeg kan ta kontroll over hvordan jeg håndterer situasjonen!

Hva gjenstår å prøve når alt ser ut til å være tapt? Kan jeg tenke annerledes på meg selv? Hvis jeg ikke kan løpe, hva kan jeg gjøre i steden? 

I en selvorganisert selvhjelpsgruppe kan jeg trene opp «vågemuskelen» slik at jeg kan forholde meg til det vanskelige på nye og bedre måter. Her kan jeg dele med andre om også vet hva det vil si å slite med livet. Her trenger jeg ingen diagnose eller henvisning. Og det koster ikke penger – bare vilje til å komme videre.

Les mer om våre selvhjelpsgrupper på vår hjemmeside!