Høytider framkaller ofte mange og sterke følelser

Mange opplever savn og ensomhet enda sterkere enn ellers. Allikevel er det viktig å skille mellom ensomhet og det å være alene i slike høytider, for det er ikke alltid slik at den som er alene er mest ensom.

Noen forteller om å føle seg ensom i familiekretsen fordi de opplever å være annerledes. Andre blir påført etiketten ensom fordi de velger å være alene for eksempel julaften. Selv har de funnet roen med å feire jul på denne måten.

Noen nekter å invitere andre enn den nærmeste familien inn i varmen en slik dag, mens atter andre holder døra på vidt gap for flyktninger, naboer og venner.

Det kan være mange årsaker til at jula ikke blir slik jeg ønsket. Jeg kan ha problemer med familien, jeg kan streve med angst, og som så mange andre kan jeg føle på forventningspresset om å være vellykket og lykkelig.

Det finnes ingen fasit på den «riktige» måten å feire jul på. Men det kan være fint å ha et bevisst forhold til hva slags jul jeg ønsker meg, og hvordan jeg kan gjøre julen best mulig dersom det av forskjellige grunner ikke er mulig å oppfylle ønsket mitt akkurat i år.

Er det noe jeg kan gjøre for å ha det fint likevel?

Kanskje kan jeg våge å invitere noen til meg – kanskje kan jeg våge å delta på en julefeiring arrangert av noen andre. Eller kanskje jeg kan våge å stelle litt ekstra godt med meg selv denne tiden, lage litt god mat, nyte musikk og en god bok eller film.

Hva som er riktig for meg er det bare jeg som kan finne ut av. Kanskje må jeg prøve og feile litt før jeg finner min måte. Å bevege seg ut av komfortsonen kan være vanskelig, men det er ikke umulig.

Les om selvorganiserte selvhjelpsgrupper på hjemmesiden vår!

https://linkoslo.no/kategori/selvhjelp/jeg-vil-vite-mer/