Undersøkelsene i forarbeidene til etableringen av Rask Psykisk Helsehjelp, synliggjorde for alvor hvor virkningsfullt samtalegrupper er sammenliknet med andre 1:1 behandlingsformer. Peder Kjøs har gjennomført samtalegrupper på NRK-TV  i serien: Jeg mot Meg. Og har uttalt at hans tilstedeværelse ikke ville vært nødvendig for at samtalen og gruppen skulle fungere.  Nora Gotaas og Åsmund Brottveit har forsket på selvhjelp i samtalegrupper. Vi viser til deres forskning her. Se også: Rapport SINTEF psykisk helse-samfunnsøkonomi av Solveig Ose

“Tillit er å overlate noe dyrebart i en annens varetekt.”

Sitatet er hentet fra Nora Gotaas’ doktorgrad, signert Annette Baier. Kanskje er dette også essensen i selvhjelpsgrupper: uten tillit kan vi ikke åpne oss for hverandre slik at vi får mulighet til å bearbeide problemer og jobbe for et bedre liv?

Nora Gotaas og Ånund Brottveit har forsket på selvorganiserte selvhjelpsgrupper. I intervjuet hører vi om forskningen og forskernes refleksjoner om selvhjelpsgrupper og endringsprosesser.

Intervjuet finnes i

  • en fullversjon (1t 10m) som presenterer begge forskernes bakgrunn og arbeid, om forskning i Norge og andre land, om varianter av selvhjelpsgrupper, synspunkter på selvhjelp i samfunnet, motforestillinger, verdi og nytte m.m.
  • en utdrag av intervjuet (37m) med fokus på selvhjelpsgruppene.
  • en miniversjon (3m) der Nora og Ånund reflekterer rundt hva som har overrasket eller gjort spesielt inntrykk i forskningsprosessen.
«Betydningen det har å få aksept og anerkjennelse fra andre, av det som virkelig betyr noe for deg.» – Nora

«Betydningen av gjensidighet, som du kanskje bare kan få fra et menneske som er likestilt deg selv, og som behandleren ikke kan gi deg». – Ånund

 

 

 

 

Tidligere i 2020 forsvarte Cand. polit. Nora Gotaas ved Sosialantropologisk institutt og By- og regionforskningsinstituttet NIBR ved OsloMet sin avhandling for graden ph.d.: “Takk for tilliten” Gjensidighet, transformasjon og rituell grammatikk i selvorganiserte selvhjelpsgrupper.”

Universitetet presenterer avhandlingen slik på sine nettsider: “Hva skal til for at selvhjelpsgrupper klarer å utvikle et fellesskap hvor gruppa blir en arena for deltakernes arbeid med å endre seg selv og sine personlige relasjoner? Avhandlingen til Nora Gotaas følger prosesser i selvhjelpsgrupper «på tvers» der deltakerne kommer sammen relativt uavhengig av hva slags livsproblem de sliter med. … Fremveksten av grupper «på tvers» er unik i internasjonal sammenheng og diskuteres i lys av kulturhistoriske trekk og politiserings- og institusjonaliseringsprosesser i den norske velferdsstaten.”

Les sammendrag (pdf) av avhandlingen på engelsk.
Les hele avhandlingen her.

Bedømmelseskomité